viernes, 10 de mayo de 2013

Classificació dels riscos laborals

Segons la seva tipologia, actualment els riscos es classifiquen en quatre categories:

Riscos en la seguretat: Els riscos en la seguretat corresponen al concepte clàssic d'accident laboral i, per extensió, també als accidents domèstics. Corresponen a lesions corporals que es produeixen per contatce directe i instantani entre el treballador i un element material o energia. En són exemples les ferides, cremades, fractures i altres lesions traumàtiques associades a una intervenció mèdica immediata.

Els riscos en la higiene: corresponen al concepte clàssic de malaltia professional i són conseqüència de la presència d'agents contaminants (químics, físics i biològics) al lloc de treball. De vegades l'exposició pot ser instantània (exposició radiològica, infeccions) i en d'altres l'exposició pot ser continuada (desinfectants, pols, soroll). En general, els seus efectes no són immediats i desenvolupen una simptomatologia que es va agreujant si no es detecta i corregeix el risc.














Els riscos en l'ergonomia: es refereix als problemes que pateix el treballador quan els mètodes, els equips i les condicions de treball no s'adapten a l'anatomia, la fisiologia i la psicologia de la persona. Un exemple d'aquest risc són les lesions dels treballadors d'oficina que han de mantenir postures incomodes o forçades durant moltes hores al dia.
Els riscos psicosocials: es relacionen amb les condicions de l'organització del treball i afecten la salut de les persones mitjançant mecanismes psicològics o fisiològics. L'aparició de l'estrès és el detonant que desencadena l'alteració de la salut: depressió, insatisfacció professional, envenlliment prematur, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario